6.3.09

Τι είναι η πουριστική αρχιτεκτονική και γιατί πιστεύω σε αυτήν

Καθαρά αρχιτεκτονικό πόστ το σημερινό.

Αφού δεν μπορώ να ταυτιστώ με καμία θρησκεία (και φυσικά ούτε με την ευραική φίλε τραμπούκε) αυτές τις μέρες εξετάζω την ιδέα να ιδρύσω τη δική μου, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου. Η δική μου θρησκεία θα έχει αρχιτεκτονικό περιεχόμενο. Θα είναι πολυθεϊστική, με 5 θεούς κατα βάση. Το ποίοι είναι αυτοί θα το ανακαλύψετε σε λιγάκι, όμως πρώτα θέλω να μιλήσω για τα κριτήρια για τα οποία τους διάλεξα. Πρόκεται περί αρχιτεκτόνων, ομολωγουμένως μεγάλων, που με τα κτιριά τους μου δημιουργούν συναισθήματα που δεν μπορώ να εξηγήσω ούτε να αναλύσω.

Ξέρετε, η αρχιτεκτονική είναι μια διαδικασία άρρηκτα συνδεδεμένη με την λογική ανάλυση και την συνοχή, πράγμα που φυσικά μπορεί να γίνεται υποσυνείδητα απο τον δημιουργό ή τον άνθρωπο που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με ένα έργο. Κατά τη γνώμη μου το ίδιο γίνεται και με όλες τις τέχνες, λιγότερο η περισσότερο. Απλά στην αρχιτεκτονική, το κομμάτι προφορική και ενσυνείδητη λογική ανάλυση κατέχει μεγαλύτερη σημασία απο την μουσική ας πούμε, που σχεδόν όλα γίνονται υποσυνείδητα. Δεν μπορώ να εξηγήσω πιο αναλυτικά αυτή τη λεπτή ισοπροπία που διέπει τη δημιουργία με την οποία έχω αποφασίσει να ασχοληθώ, και ήδη λατρέυω. Μπορώ να σας δείξω όμως τι με εμπνέει και μου κινεί το ενδιαφέρον και αυτό θα γίνει παρακάτω στο πόστ.

Ας περάσουμε λοιπόν στους 5 θεούς που αποτελούν και νομίζω πως θα συνεχίσουν να αποτελούν τη μυστήρια, υποσυνείδητη και συναισθηματική πυξίδα που με κατευθήνει και στη δική μου δημιουργία.

1) Luis Barragàn,

''every architecture that doesn't include serenity is a mistake'' η φράση που με κατευθύνει και αποτελεί τις 10 εντολές της θρησκείας μου σε μία. Ο αρχιτέκτονας αυτός, είναι ας πούμε ο ''εθνικός αρχιτέκτονας" του μεξικού. Παρήγαγε μόνο στη χώρα του, και αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που δεν έχω δεί ακόμα κτίριο του απο κοντά. Ας μιλησουν οι φωτογραφίες για το πώς πραγματοποίησε την παραπάνω φράση στα έργα του.





2) Tadao Ando,
ή αλλιώς ο θεός του μπετόν. Ιάπωνας αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας. Ταξίδεψε 2 χρόνια σε όλο των κόσμο και έτσι έμαθε την τυπολογία της αρχιτεκτονικής, και φυσικά εμπνεύστηκε και διαμόρφωσε μια ξεχωριστότατη αρχιτεκτονική προσωπικότητα. Δείτε:







3)Alvaro Siza,

Απο την πορτογαλία. Λευκό, λευκό λευκό λευκό. Γουστάρω. μπάι δε γουέι αυτή η στέγη σε μορφή παραβολής στη φωτογραφία είναι απο μπετόν...








4) Peter Zumthor.

ελβετός αρχιτέκτονας, με πολύ λίγη δραστηριότητα λόγω της μεγάλης ενασχόλησης με κάθε έργο ξεχωριστά, και της επιλογής θεμάτων. Είναι καθηγητής στην scuola di architettura di Mendrisio στο Ticcino, πράγμα που με κάνει να θέλω να πάω για erasmus εκεί πέρα...Έχω ζήσει τρείς μέρες μέσα στο πιο διάσημο έργο του, τις θέρμες του Βάλς, και πραγματικά δεν μπορώ να σας πώ πόσο λειτουργεί η αρχιτεκτονική του, σε επίπεδο καθημερινής ζωής αλλά και τέρψης.









5) Last but not least, ο κύριος Pierre Jeanneret. α, ξέχασα έχει και ένα άλλο όνομα...

Le Corbusier.

ο Μπάχ της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Ήταν τόσο, τόσο, τόσο μπροστά, που έκανε κακό στη γαλλία. Όταν πέθανε, ο αρχιτεκτονικός κόσμος της γαλλίας έμεινε 30 χρόνια πίσω, αφού κανείς δεν υπήρχε ικανός να εξελίξει σκέψεις και ιδέες, αλλά όλοι είχαν μάθει να δουλεύουν πάνω σε αυτά που εισήγαγε. Θέος στο θεωρητικό έργο, αλλά και με πάμπολλα κτίρια ανά τον κόσμο. Θεωρητικά διέπρεψε επίσης, μέχρι να φτάσει στην πολεοδομία, όπου τα έκανε λίγο μπάχαλο. Ακόμα και αυτοί που δεν καταλάβατε ποτέ τίποτα απο αρχιτεκτονική, διαβάστε το βιβλίο του ''vers une architecture''. Αξίζει ως εμπειρία ρε παιδί μου. Εππηρεάζει όποιον αρχιτέκτονα βγαίνει απο σχολή αρχιτεκτονικής.

















Ιδού. Ήθελα να κάνω μία ανάλυση σχετικά με τον πουρισμό κτλ, αλλα θα βγεί πολύ μεγάλο. Κλείνω με δύο εξακριβώσεις. Κατ αρχάς πρέπει να βλέπουμε τα έργα στην εποχή τους. Ο Corbu είναι ο παλιότερος απο τους θεούς, αφου πέθανε το 1963 αν δεν κάνω λάθος. Ο Barragan πέθανε το 2003 πολύυυ γέρος, ενώ ο Siza έιναι ένας δραστήριος 80άρης. Οι άλλοι 2 είναι στα 60 κάτι.

Δεύτερον, να πώ ότι, το οτι θαυμάζω αυτούς τους αρχιτέκτονες δεν πάει να πεί οτι είναι οι μόνοι που θαυμάζω. Αν έγραφα για κάθε αρχιτέκτονα που εκτιμώ, δεν θα φτάνατε σε αυτές τις φράσεις γιατί το πόστ θα ήταν τόσο μεγάλο που θα πεθαίνατε απο γηρατειά στη μέση. Κάτι σαν τα βιβλία του Προύστ. Από την άλλη, δεν πάει να πει ούτε οτι μου αρέσουν σε αυτό το βαθμό ΟΛΑ τα έργα τους.

Ορίστε λοιπόν. Ελπίζω να το βρήκατε ενδιαφέρον. Να ξέρετε οτι με αυτό το πόστ μοιράζομαι κάτι που με παθειάζει παρα πάρα πολυ οπότε πραγματικά ενθαρρύνω τα κόμεντ πολυ περισσότερο απ ότι συνήθως!!

5 commentaires:

  1. το αγαπημενο μου.
    σ'αγαπαω.



    ψυχουλι

    RépondreSupprimer
  2. Ευχαριστώ...Ποιός απο αυτούς τους αρχιτέκτονες σου αρέσει περισσότερο?

    RépondreSupprimer
  3. le Corbusier...βασικα αυτον ηξερα και απο πριν και τον θαυμαζω σαν αρχιτεκτονα (παρολο που ειναι λιγο παλιος) τους αλλους τους εμαθα διαβαζοντας το ποστ σου. Γενικα οτι ανεβαζεις το ακουω το διαβαζω το ψαχνω κλπ...σε θαυμαζω στο πως γραφεις(ακομη και μετα απο ολα αυτα).Μην σταματησεις, ειναι σα να διαβαζω την αγαπημενη μου εφημεριδα καθε μερα. Το λατρευω.





    ιωαννα

    RépondreSupprimer
  4. Φίλε Αντώνη, θα συμφωνήσω απόλυτα πως οι συγκεκριμένοι αρχιτέκτονες είναι όντως ξεχωριστοί και μοναδικοί στον χώρο τους. Στην θέση σου πάντως, δεν θα τους έβλεπα ως θεούς/είδωλα αλλά ως πρότυπα με την φιλοδοξία πως μια μέρα θα καταφέρω να πραγματοποιήσω ένα έργο αντίστοιχο με το δικό τους.

    RépondreSupprimer
  5. συμφωνώ μαζί σου για τα όσα γράφεις, ειδικά για τον le corbusier, ο οποίος ήταν μεγάλη ιδιοφυΐα. πιστεύω, ωστόσο, ότι η αρχιτεκτονική πρέπει να πάρει πλέον άλλο δρόμο. δηλαδή ο βιοκλιματικός σχεδιασμός [και όχι όπως εννοείται συνήθως βιοκλιματικός σχεδιασμός=hightech συστήματα προς όφελος και εταιρειών βεβαίως βεβαίως] πρέπει πλέον να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής σύνθεσης κι όχι ένα ακόμα στοιχείο της. κάποιοι αρχιτέκτονες που θαυμάζω είναι οι gernot minke, anna heringer, έλλη γεωργιάδου κα.
    φυσικά δεν το γράφω για να σου την πω. γιατί πολύ απλά το θέμα του ποστ σου είναι τελείως διαφορετικό. απλώς παίρνω αφορμή το ποστ σου για να σχολιάσω ότι υπάρχει μια γενικότερη στάση, στην αρχιτεκτονικη του απθ τουλάχιστον, να εμμένουν σε μεγάλους αρχιτέκτονες του παρελθόντος [και καλά κάνουν ως ένα σημείο] και να γίνεται ελάχιστη δουλειά πάνω στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, την ιδιωματική και παραδοσιακή αρχιτεκτονική [μοναδικά παραδείγματα οικολογικής αρχιτεκτονικής].
    αυτά στα γράφω κυρίως για να μου πεις τη γνώμη. θα με ενδιέφερε να το συζητήσουμε. όπως το κάνω και με άλλους συμφοιτητές.

    RépondreSupprimer